I fjor under Utflukt møttes deler av den norske guidenæringen for å diskutere interessen for å utvikle en nasjonal guideutdannelse. Siden har det blitt arbeidet hardt i kulissene, og i løpet av 2017 lanseres Norges første terrengsykkelguide- og instruktørutdannelse! 

Med økt tilrettelegging og interesse for stisykling, ser vi at sporten tiltrekker seg nye og større brukergrupper fra både inn- og utlandet. Trygghet og kvalitet vil være et viktig suksessparameter for Norge i jakten på å bli en internasjonalt anerkjent terrengsykkeldestinasjon, og guideutdannelsen kan være en måte for guider å utvikle sitt produkt, kvalitetssikre leveransen, bygge posisjon og skape enda bedre lønnsomhet.

Utdannelsen er tuftet på det nye europeiske samarbeidet for å sette en felles internasjonal guidestandard. Utdannelsen gir formell kompetanse i guiding og instruksjon, og er inndelt i 3 trinn. Ved fullført 3.trinn vil guidene kunne bruke sin kompetanse ikke bare i Norge, men også i landene som deltar i samarbeidet.

Til nå teller det bla. Sveits, Frankrike, Storbritannia, Slovenia, Nederland og Polen – og stadig flere nasjoner tilknytter seg samarbeidet. Det norske initiativet er etablert under Skiskolene Bransjeforbund, i samarbeid med NCE Tourism Fjord Norway, samt Opplysningskontoret for Terrengsykling, hvor etablerte destinasjoner som bla. Trysil, Hemsedal, Geilo, og Nesbyen samarbeider.
Det er Rikke Westvig, Sebastian Yttergren og Kasper Madsen som har fulgt opplæringen i Europa og jobber med utvikling av pensum, samtlige med bred og lang erfaring innen sykkel, instruksjon og guiding.

Postet av Iselin Andrea Ødemark